Lars återvänder till Cooköarna! - Reseblogg
Lars återvänder till Cooköarna!

Lars återvänder till Cooköarna!

Vår vd och ägare Lars Jönsson har rest runt i Söderhavet fler gånger än de flesta. Med rätta kan man kalla honom för Sveriges största söderhavsspecialist, när han fyllde 50 år fick han t o m epitetet ”Söderhavskungen” av medarbetarna (!). Ett av de länder som ligger honom allra varmast om hjärtat är det lilla söderhavsriket Cooköarna, ett land vars totala invånarantal inte är större än en stadsdel i Stockholm. Läs om hans senaste resa till hans favoritöar.


"Det är fem år sedan jag senast besökte Cooköarna och det känns som om tiden stått helt stilla. Allt är precis som jag kom ihåg det; de ljumma vindarna, dofterna från blommor och hav och solens värmande strålar. Glada människor som hälsar med ett vänligt leende och utropar ett kraftfullt Kia Orana!
Välkomsthälsning till Cooköarna med blomstergirlanger

Med varma leenden, doftande blomstergirlanger och ett  "Kia Orana" hälsas man välkommen till Cooköarna!

Jag har tappat räkningen över hur många gånger jag besökt detta lilla örike i Söderhavet, men det är något som lockar mig tillbaka om och om igen. Det är som om jag bott och levt här i ett tidigare liv.

Vad är det då som är så speciellt med Cooköarna? Vad är det som lockar mig och så många andra att komma tillbaka om och om igen?

Svaret ligger antagligen i det småskaliga samhället. Cooköarna är ett litet land. Här bor bara runt 14000 invånare. Det ger en landsortskänsla där ”alla känner alla” och alla bryr sig om alla. I den polynesiska kulturen tar man också hand om varandra, från nyfödd till gammal. Familjen betyder allt och skapar det naturliga skyddsnätet.

FAmiljebild på Cooköarna

Självklart får man även träffa samarbetspartnens familj och släkt när man kommer hit!

Detta avspeglar sig även på hur man ser på besökarna från andra länder. Här blir man nämligen betraktad som gäst, inte turist. Vare sig man promenerar, kör runt på scooter eller tar lokalbussen så kommer man i kontakt med nyfikna lokalbor som undrar vad man heter och var man kommer ifrån. Bli inte förvånad om du blir bjuden hem till någon.

Cooköarna är också det resmål som har flest återkommande besökare av alla Tour Pacifics destinationer. Vi har kunder som rest hit både fem och sex gånger. Cooköarna och dess gästvänliga befolkning fastnar i ens hjärta och när längtan tillbaka blir för stark så är det bara att boka in den där långa flygresan till andra sidan jordklotet, till världens ände.

HAppy hour skylt på bar

Happy hour hela dagarna!

Det är relativt oexploaterat och sällan någon trängsel eller köer, varken på stränder eller någon annanstans heller. Ändå är det förvånansvärt välordnat med en pålitlig infrastruktur, antagligen är det släktskapet med Nya Zeeland som är orsaken till det genuina blandas med struktur.

Denna gång provade jag en annan rutt än den vanliga via London och Los Angeles, jag ville testa världens längsta flygsträcka; d v s Qatar Airways mellan Doha och Auckland. 14535 km nonstop i luften!  Resan tog dryga 17 timmar och gick smidigare än jag hade förväntat mig. Den sista fyratimmarssträckan från Auckland till Rarotonga kändes som en kafferast i jämförelse. Läs blogginlägget om flygresan här

Qatar Airways flyger från Nordens alla huvudstäder (med undantag av Reykjavik) och snart även från Göteborg med supermoderna flygplan och Dohas flygplats är modern och enkel att byta flyg på så jag tror att fler och fler väljer denna väg när man ska till Söderhavet. Nya Zeeland får man ”på köpet”."

Ser våra reseförslag till Cooköarna

Dela

Du kanske också gillar