Samoa är Skattkammarön på riktigt - Reseblogg
Samoa - Skattkammarön på riktigt

Samoa - Skattkammarön på riktigt

När Tour Pacific nyligen besökte Samoa i samband med en branschmässa bjöds också chansen att resa runt i det lilla söderhavsriket. Vår marknadschef Suzanne hittade inte bara paradisvyer utan en helt unik kultur.

”Det var med spänning jag lämnade Fiji för den 90 minuter korta flygningen till Samoa. Vad skulle jag möta förutom undersköna vita stränder, smaragdgröna bergstoppar och ett avslappnat tempo? (som jag hittills upplevt på de andra öarna i Söderhavet jag besökt)

Inflygningen till landets internationella flygplats Faleolo på huvudön Upolo besannade iallafall det förväntade naturlandskapet.  Den australiska familjen bredvid mig ombord på flyget hade tårar i ögonen vid landningen, då de återsåg Samoa för första gången på många år efter att de tidigare levt fem lyckliga år där.

Samoa från luften
Inflygning till Upolo över turkosblå korallrev

Fales och kyrkor, kyrkor, kyrkor...

Under hela färden flygplatsen in till huvudstaden Apia slås jag av alla små färgglada hus med dessa fales som är placerade längst fram på tomterna. En fale är en byggnad av trä på pålar med öppna väggar, golvdäck och vasstak och används som gemensamma samlingsplatser för den egna familjen eller med byborna, som ett extra vardagsrum utomhus. Mängden kyrkor var också slående; varje liten by tycktes ha minst två prydliga kyrkor av olika inriktningar; från metodistförsamlingar till Jehovas Vittnen. Då hela 98 procent av befolkningen är kristna, (av ca 200 000 invånarna), förklarade det mångfalden. På söndagen kunde man se hur befolkningen vallfärdade till gudstjänst i sina finaste vita kläder. Själv hade jag missat att ta med mig något helvitt, annars hade jag varit inbjuden att närvara också. Det får bli nästa gång!

Kyrka på Samoa
Oräkneliga antal kyrkor finns det på öarna

Fa´a - the Samoan way

Samoas polynesiska kultur skiljer sig från t ex Fijis melanesiska vad gäller språket, men har också många likheter som man återfinner på många av söderhavsöarna.  Deras egen 3 000-åriga kultur räknas till en av de mest genuina i regionen och man värnar om och är stolt över sin traditionella livsstil, Fa' a, där familjen och bysamvaron är oerhört viktig. T ex styrs varje by av en matai, en manlig eller kvinnlig ledare. Mataierna fördelar storfamiljernas jord och ansvarar också för att lag och ordning följs, och där det är viktigt att visa respekt för de äldre.


Familj på Samoa

Familjen är viktigast liksom att bostaden har en fale

Varje kväll samlas bybor för att sjunga tillsammans och lyssna till storfamiljens överhuvud som för vidare legender och sånger till nya generationer. När vi passerade genom byarna vid skymningstid kunde man se deras ”moralpoliser” längs vägkanterna för att ha uppsikt på invånarna, framförallt att ungdomarna höll sig till reglerna! Tre varningar utfärdas, bryter man dessa blir man förvisad från byn, till stor skam för släkten.


Det polynesiska influenserna syns också i deras klädsel med färgglada och mönstrade lavalavas, tygstycken som både kvinnor och män bär som långkjol liksom kroppstatueringar med intrikata mönster. Ordet tattoo sägs t o m ha sitt ursprung på Samoa och deras skickliga tatuerare är vördade över hela världen. Jag fick själv bevittna en tatueringssession som såg otroligt smärtsam ut.  Den görs utan bedövning eller elektriska verktyg, och ses också som en slags initeringsritual bland samoanerna. Ett val bara för den riktigt modige!

I huvudstaden Apia, som har knappt 40 000 invånare möts jag av en blandad arkitektur av modernt och lite kolonialstil, ett par trafikljus och en turistmarknad.  Charmiga bussar målade i starka färger sörjer för de allmänna kommunikationerna över hela ön. Staden klättrar uppför de omgärdande gröna bergstopparna nästan ända upp till toppen om 1 100 m på öns mitt. 

Färgglad buss på Samoa

Charmiga färgglada bussar transporterar vägarna på Samoa

Samoas mest kända namn är författaren Robert L Stevenson (Skattkammarön och Dr Jekyll and Mr Hyde), skotten som levde sina sista sex tbc-plågade år här. Skattkammarön skrev han dock innan han kom till Samoa. Hans vackra hem är numera muséum och ett populärt turistmål, väl värt ett besök! Men här finner man också inslag av en modern västerländsk livsstil med kaféer, barer och en del oväntat bra restauranger som drivs av hipsters. Många samoaner har jobbat eller studerat i Nya Zeeland, där också många av turisterna kommer från som bidrar till influenserna. Samoa är också populärt bland surfare och backpackers, vilket märktes redan på flygplatsen med antalet surfbrädor på bagagebanden.

Robert-Louis-Stevens...
Robert L Stevenson forna hem Villa Vailima är nu ett populärt muséum

Mafa Pass Road leder upp genom bergen söderut genom spektakulär natur med vattenfall, naturpooler och enorma ormbunkar. De allra finaste vyerna hittar man längs den södra kusten liksom de allra bästa stränderna, som Lalomanu i sydost och därmed många av hotellen.  Här kan man bada i vattenfall och det berömda To Sua Ocean Trench, en naturlig 30 m djup saltvatten lavapool omgärdad av lummig grönska. Jag missade den möjligheten men fick tillfälle att bada i flera underbara vattenfall under min vistelse här.

Bada i TuSoaTrench

To Sua Ocean Trenchs naturliga saltvattenpool

Med en färjetur på 40 minuter når man Savai’i, som är Polynesiens tredje största ö där naturen är ännu mäktigare, vildare och ännu mindre befolkad och exploaterad än Upolo. Här handlar det mesta om naturupplevelser som de mäktiga Aloofaga blow holes, ett naturfenomen med små naturliga tunnlar i vulkanstenen där havsvågor passerar igenom och sedan kastas högt upp i luften, som gejsrar.

Havsgejser

Alofaaga Blow holes vid lavafälten på Savai´i

Savaií är till skillnad från Upolo mer vulkaniskt aktiv där den högsta vulkanen är Mauga Silisili 1858 ö h. Därtill ytteligare 470 vulkankratrar, där långt ifrån alla är utslocknade och ett av jordens största lavafält. Ett stort vulkanutbrott ödelade en hel by i början av 1900-talet som nu dolts under den svarta lavan. Här har man också chansen att ha underbara vita stränder helt för sig själv, göra vandringar i bergen och utforska fina dyk- och snorkelrev.

Paradisstrand på SAvaii
Savai´is sköna paradisstränder

Samoa känns som ett äkta paradis på jorden, vår antipod både bildligt och bokstavligt talat. Ingen stress, utpräglad fattigdom eller exploatering och som en resa tillbaka i tiden (och här går det mesta långsamt, från trafik till service). Man värnar om familjen och besökare välkomnas med öppna armar. Ett fint utbud av boenden; alltifrån enkla guesthouses till bekväma boenden av internationella mått och extremt gott kaffe (ack så viktigt), från inhemska odlingar. Som besökare kommer man med all säkerhet få uppleva en traditionell Fiafia Night, som de flesta hotell arrangerar någon gång i veckan. Då bjuds man på den lokala kulturen i form av sång- och dansuppvisningar, fire dancers, korgflätning, mattvävning m.m.

Dansuppvisning på Samoa
Fiafia Night här medframträdande av hotellets egna trädgårdsmästare!

Jag tar med mig många fina intryck från denna lilla ögrupp, inte bara från dess magnifika natur men framförallt som en plats som fortfarande är oförstörd och naturlig. Enriktig skattkammarö.

Talofa lava Samoa! (Välkommen till Samoa!)

Läs mer om Samoa här med våra paketförslag

Samoans800

Suzanne & Samoakillar med traditionella attribut!

Dela

Du kanske också gillar

Posta en kommentar