Vaka Eiva, kanottävlingar på Cooköarna i Söderhavet - Reseblogg
Vaka Eiva - årets sportevent på Cooköarna

Vaka Eiva - årets sportevent på Cooköarna

För befolkningen på öarna i Söderhavet har kanoter och kajaker; vakas - varit de viktigaste transportmedlen genom historien. En  välbevarad tradition som föder fram många skickliga paddlare på ett naturligt sätt.

VAkaEiva2800

Kanotracet Vaka Eiva är utan tvivel den största sporthändelsen för Cooköarna och ett återkommande event i november månad varje år. Deltagare från hela Söderhavsregionen, Nordamerika och Europa ansluter till den prestigefyllda tävlingen. Hamnen i huvudstaden Avarua på Rarotonga är centrum för den veckolånga tävlingen där supportrar kan beskåda de sista delloppen och finalerna i de olika tävlingsklasserna. Allt med utsikt från den ikoniska baren på Trader Jacks!

VAkaEiva800

De ultimata vinstpriserna är de eftertraktade troféerna “Pacific Cup” och ”Pacific Paddle” i herrarnas och damernas öppna race på 36 km runt Rarotonga – en ansträngande utmaning även för den mest erfarne. Det går av stapeln i slutet av tävlingsveckan som ett stafettlopp där paddlarna utsätts för olika utmanande förhållanden till havs med de rundar ön.

Vaka Eiva vänder sig till alla åldrar i såväl herr- och damklasser samt mix, där kanotpaddlingen också genomförs som Iron Man och Maratonlopp. Men det förekommer inte bara hårda dueller till havs utan det bjuds även på lite mer avslappnade lektävlingar med fokus på nöjen och kamratskap bland tävlingsdeltagarna. En populär folkfest på Cooköarna alla ser fram emot!

International Matson Vaka Eiva Festival går av stapeln mellan 24 nov och 1 dec på Cooköarna.
Läs mer här cica.org.ck

Se våra reseförslag till Cooköarna

 

Dela

Du kanske också gillar

Posta en kommentar