Rapport från Robinsonön på Fiji - Reseblogg
Rapport från Robinsonön på Fiji

Rapport från Robinsonön på Fiji

Realityserien ”Expedition Robinson - Fiji” som visas just nu på TV4 fem dagar i veckan närmar sig finalen. En ensam vinnare, den med störst slughet och kampvilja kan ta hem en halv miljon kronor i vinstpengar.  Det är tuffa utmaningar både fysiskt och psykiskt som deltagarna fått smaka på i den tropiska miljön, där det sociala spelet nog är det mest oförutsägbara med paktbildningar och öråd. Programledaren Anders ”Arge snickaren” Öfvergård har fått skicka hem de utröstade deltagarna en efter en.

Under närmare två månaders tid hade det svenska filmteamet om drygt 100 personer Yasawa Island Resort & Spa som bas under inspelningarna sensommaren 2017. De hade föregåtts av det franska och polska tvproduktionernas inspelningar av ”Survivor”, som serien heter i dessa länder. Yasawaöarna ligger i den norra delen av Fiji, känt för sina undersköna stränder och torrare klimat.
Karta Fiji
Resorten som har enbart 18 bungalows är nästan det enda hotellet på den 22 km långa ön, kantad av 11 stränder som använts under filminspelningarna. Här finns också ett par lokala byar där lokalbefolkningen arbetar åt hotellet i någon form.

Tour Pacific for till Yasawa Islands för att kolla in spelplatsen och se hur det var att leva där ett par dygn. Dock under lite andra förutsättningar än Pascal, Victoria och övriga i Robinson-gänget…

Flyg över Yasawa Island

Pioloten landar på Yasawa Island
Vår marknadschef Suzanne nådde Yasawa efter en 45-minuters spektakulär flygning över smaragdgröna öar och korallrev, där ett paradis väntade:

”Efter landningen med det lilla 10-sätes propellerplanet på gräsfältet, välkomnades vi av hotellets representant under det lilla palmklädda taket på ”terminalbåset” med kalla handdukar och ett glas fruktjuice.

FLygplanet har landat på Yasawa Island

Efter en kort färd på grusväg med öns i princip enda fordon nådde vi så Yasawa Island Resort & Spa. Där välkomnades vi mer officiellt, och som ofta på fijianskt vis av hela hotellpersonalen uppradade för en ”välkommen hem”- sång, följt av ett rungade BULA! Vem kapitulerar inte inför ett sånt varmt mottagande!

Välkomstsång på hotellet
Med en svalkande färsk kokosnötsjuice och ett snäckhalsband; salusalu runt halsen leddes jag sen till min Deluxe Beachfront Bure. Utan insyn från närmsta granne kunde jag njuta av en spatiös bungalow med loungedel, dubbelsäng och ett generöst badrum – med dusch inne och utomhus - allt i snygg tropisk dekor. Det stora trädäcket, med dagbäddar, fåtöljer och egen hängmatta; inbjöd till ett förstaparkett-läge med den fantastiska vita sandstranden och havet framför sig! (För här är det lyx att inte behöva ha tv på rummet eller ännu mindre - wifi). Minibaren fylldes på efter mitt önskemål med valfria drycker. Jag skänkte deltagarna i Robinson en tanke; så här bekvämt och luftkonditionerat fick de aldrig uppleva Yasawa…

Bungalow på stranden på Yasawa Island Resort
Vardagsrum på Yasawa Island Resort
Som hotellgäst på Yasawa Island Resort & Spa är vistelsen all-inclusive (förutom alkoholhaltiga drycker och spabehandlingar). Det inkluderar också all vattensportutrustning, lokala utflykter - och de läckraste fruktsmoothies jag har smakat!

Det äkta sydafrikanska paret Claire och Brad som basade över köket såg till att det serverades läckerheter med modern tvist på den nya menyn var dag. Här blev man lyxigt bortskämd, med hummeromelett till frukost och en överdådig skaldjursplatta till lunch, till skillnad från de svältfödda deltagarna i Robinsontävlingen...

Skaldjursplatta på Yasawa Island Resort
Här hann jag med testa stå-upp paddling, snorkla och ett besök i den lokala byn Bukama där många av hotellets personal bodde. Det inleddes på traditionellt vis som för alla besökare, att man först hälsar på hos den lokala hövdingen (eller byledaren). Han råkade nu vara bortrest, varför hans dotter officiellt hälsade oss välkomna med en kort välkomstceremoni sittandes på golvet i hans hus. Byn hade en nybyggd skola med bedårande utsikt över havet, en liten kyrka (man är väldigt kyrklig av sig på Fiji; oavsett religionstillhörighet). Några av byns kvinnor och barn sålde egenproducerade hantverk som t ex saronger, smycken och skålar av flätade palmblad.
Kvinnor och barn säljer hantverk i den lokala byn
En annan aktivitet som hotellet anordnade var en tur till Blue Lagoon Caves, inspelningsplatsen för 80-talsfilmen "Den blå lagunen" med Brooke Shields och Christopher Atkins. En härlig båttur längs öns mjuka gröna kullar till den södra delen, där den spektakulära grottan ligger. Populärt både bland turister och lekglada fijianska barn att besöka för att simma i det svala vattnet och dyka i dess undervattensgrottor.
Stranden vid den Blå Grottan

Grottan vid den Blå Lagunen

Då jag ville känna på mer hur en öde-strand tillvaro precis som för Robinsondeltagarna kunde te det, ordnade hotellet en tur till en öde strand som använts vid inspelningarna en halvtimmes båtfärd från hotellet.

Här hade hotellets personal i förväg placerat ut en solmadrass och ett parasoll som väntade på den kritvita sandbanken. En medhavd picknickkorg med färsk frukt och kylda drycker gjorde att man överlevde eftermiddagen även här utan större problem, efter att ha simmat och snorklat i det kristallklara vattnet. Efter några timmar kom hotellets båt som plockade upp mig och Fredag tillbaka till civilisationen igen. Nog lekte jag med tanken hur det skulle vara att bli kvar en längre tid till sitt öde...på riktigt eller på tv. Jag vet nog med mig att jag inte är ämne som tävlingsdeltagare!

Denna tur erbjuds till alla hotellgäster ska nämnas.

STranden vid Yasawa Island Resort

Strandflagga på Robinsonstranden

På kvällen samlades man i den öppna baren för en drink innan middagen och där man pratar med de andra hotellgästerna hur dagen tett sig. Hotellet bjuder vissa kvällar på en kavaceremoni, som är ett vanligt inslag i den fijianska kulturen oftast vid viktiga händelser och högtider. Här fick jag tillsammans med japanska och amerikanska smekmånadspar och några aussiekillar ta del av denna traditionella ceremoni.

Kavaceremoni Fiji

Kavaceremonier är fortfarande vanligt inslag på Fiji (fotot ej från Yasawa Island Resort)

Kavadrycken görs av ett pulver från roten till pepparbusken blandat med vatten och serveras i ett halvt kokosnötskal under ceremoniella former. Drycken kan närmast beskrivas som jordigt vatten och smakar ungefär detsamma. Ceremonimästern delar ut denna ett par varv (och som gäst kan man välja mellan low tide, high tide eller tsunami i koppen!) Kavan har en lätt narkotisk verkan, man känner en avdomning i läppar och tunga och sägs ska ge både energi och främja sömnen.  Ett besök på Fiji är inte komplett förrän man varit med om en kavaceremoni!

Som ivrig spabesökare provade jag självklart hotellets lilla spacenter ”Baravi ” med vackert läge direkt vid strandkanten och massagebänkarna placerade på terrassen. Där fick jag en Bobo-massage, en traditionsenlig fijiansk metod med mycket strykningar och knådningar med en kokosolja ljuvlig doftandes av frangipani, allt till vågornas skvalpande rytm. Himmelskt; och det är precis vad Yasawa betyder!

Spacenter på Yasawa Island Resort

MAssagerum på asawa Island Resort Spa
Efter ett par dagar var det dags att lämna detta lilla paradis. Jag kunde konstatera att det närmaste jag kommit tv-versionens Robinson var nog att ha trampat på samma vackra sandstränder och skådat den spektakulära stjärnhimmeln som deltagarna upplevt. Personligen tar jag med mig mina upplevelser av ett underbart omhändertagande från hotellets personal och den genuina fijiansk värmen - och alla leenden! Kanske stod man lite högt i kurs också som svensk; det svenska produktionsteamet var de enklaste att ha att göra med under inspelningarna enligt personalen.  Utan krav på speciella yoghurtsorter eller lyxiga ostar i denna del av världen...

Vinaka vaka levu Fiji!" (Tusen tack Fiji!)

Suzanne på stranden

Robinson återkommer till Fiji som inspelningsplats även nästa säsong 2019. För den som känner sig lockad att anmäla sig till den kan göra det här. Den som hellre låter oss arrangera din resa tilll Yasawa Island är välkommen att se vårt reseförslag här!

 

 

Dela

Du kanske också gillar