Resa Wellington & Nya Zeeland - Tour Pacific
 • Aoteroa - det långa vita molnets land

  Nya Zeeland

 • Charmiga städer

  Nya Zeeland

 • Sagolikt spektakulärt

  Nya Zeeland

Wellington Harbour. Bild: Graeme MurraWellington City Bild: Graeme MurrayWellington. Hannahs Laneway. BIld: Camilla RutherfordWellington Wellington. Bild: Mike HeydonHawke's BayWellington. Hannahs Laneway. Bild: Camilla RutherfordWellington. Hannahs Laneway. Coffe Bild: Camilla RutherfordWellington. Alfresco dining,Wellington City. Bild: Graeme Murray.Wellington Harbour Bild: Graeme Murray.

Wellington med omnejd

Wellington är världens sydligast belägna huvudstad och staden ligger osedvanligt vackert vid sundet Cook Strait, på Nordöns sydligaste udde. Sedan 1865 har Nya Zeelands huvudstad hetat Wellington och har idag ca 330.000 invånare.

Staden är relativt kuperad och längs bergssluttningarna ner mot naturhamnen ligger pittoreska trähus i olika pastellfärger. Stadens centrum är lättnavigerat där gatorna bl. a flankeras av trevliga restauranger, affärer och caféer. Ett tips är att ta den berömda Cable Lane, som är en slags spårvagn, till de högt belägna stadsdelarna. Härifrån har du en fantastisk utsikt över staden och hamnen. I Wellingtons norra del hittar du regerings -  och parlamentsbyggnaden, som också går under namnet 'bikupan', tack vare sin unika form. 

Vin på Nya Zeeland & Wellingtons nationalmuseum

Wellingtons nationalmuseum Te Papa är också väl värt ett besök. Här bjuds besökaren på en högteknologisk resa bakåt i tiden då de första människorna anlände till Nordön. En fascinerande upplevelse! Museet ligger vid vattnet och bjuder på en sinnlig bild av Nya Zeeland. Med sin imponerande teknik och fantastiska utställningar imponerar museet både stora och små.

Strax norr om Wellington och på den östra delen av Nordön finner du den frodiga dalen Wairarapa. Här får du uppleva betande får på de rundade och gröna kullarna.  I området kring staden Martinborough står vinrankorna uppradade. Besök till exempel Martinborough Vineyard, Murd James Estate eller Palliser Estate. Områdets specialitet är Pinot Noir med mjuka, delikata toner av plommon, körsbär och andra sorters mörka bär, så se till att inte åka härifrån utan ett eller flera förtrollande smakprov! Ett trevligt sätt att besöka de lokala vingårdarna på är genom att hyra en cykel och ta dig runt på cykelsadeln. Vingårdarna ligger nära inpå varandra vilket gör det lätt att resa runt i detta fantastiska vinområde. 

Lite högre upp på Nordöns östkust finner du staden Napier och Hawkes Bay. Förutom bra viner och mat är området känt för fantastisk golf med bl.a. den spektakulära golfbanan Cape Kidnappers. I denna del av Nya Zeeland odlas här en mängd olika frukt och grönt med underbar kvalitet. Du hittar bland annat jordgubbar, päron och äpplen samt självklart fantastiskt god kiwi vilket Nya Zeeland är så känt för. Frukten kan köpas i områdets många små butiker eller på de lokala marknaderna dit odlarna kommer för att sälja sin färska frukt. 

Napier är staden som efter en kraftig jordbävning byggdes upp i klassisk Art Deco-stil och som än idag speglar stadsarkitekturen. Idag är Napier känd som världens Art Deco huvudstad. Här Napier håller man årligen vin- och matfestivaler i världsklass.

Resfakta Nya Zeeland

Valuta & kreditkort

Den lokala valutan är Nya zeeländska dollar. Kreditkort accepteras i stort sett överallt.

Invånarantal

4,5 miljoner

Huvudstad

Wellington

El

I Nya Zeeland används 230v/50Hz. Eluttagen är med tre hål, vilket kräver en adapter.

Pass och Visum

Om du är svensk medborgare och innehar ett svenskt pass behövs ej visum om du stannar max i tre månader. Ditt pass ska vara giltigt i minst  tre månader efter att du har rest ut från Nya Zeeland.

Flygtid

Ca 26-29 timmar från Stockholm beroende på resväg.

Så reser du hit

Med Tour Pacific kan du bl.a. flyga till Australien via Dubai, Hongkong, Los Angeles, Singapore. Möjligheterna är många och det går utmärkt att få med Nya Zeeland på en flygbiljett jorden runt. Att kombinera Nya Zeeland med Cooköarna, Fiji eller Tahiti går utmärkt.

Språk

På Nya Zeeland talas engelska.

Tidsskillnad

Svensk sommartid +11 timmar och svensk vintertid +12 timmar.

Dricks

Att ge dricks är inget som allmänt förväntas eller praktiseras i Nya Zeeland. På exklusivare restauranger är det normalt att ge kyparen upp till tio procent vid god service.

Övrigt

Nya Zeeland tillämpar ett strikt förbud mot införsel i landet av grönsaker, frukter, fröer, nötter och färsk mat m.m. Inför ankomsten fyller du i ett formulär på flyget gällande dessa olika produkter och det följs sedan upp genom en rigorös kontroll i tullen. Det är därför viktigt att du har slängt all färsk mat och inte har något kvar i bagaget vid ankomst. All annan mat måste deklareras.

På Nya Zeeland  är det inte några problem att dricka vattnet direkt från kranen. 

Klimat Nya Zeeland

 • Nya Zeeland har årstider tvärtemot vad vi har. Under vår sommar har man vinter i Nya Zeeland osv.
 • Norra delarna av Nordön har ett subtropiskt klimat medan övriga Nya Zeeland har ett tempererat klimat.
 • Temperaturerna sjunker som regel när du reser söderut på Nya Zeeland, och generellt sett har kusterna något högre temperaturer.
 • Under somrarna som varar mellan december till februari är det vanligtvis temperaturer på över 20 grader runt hela Nya Zeeland.
 • På höstarna sjunker temperaturerna (mars-maj), speciellt under kvällar och nätter. Se till att ha med en tröja om det skulle bli kallt.
 • Vintern (juni-augusti) är kort i Nya Zeeland.  De norra delarna av Nordön har då temperaturer runt 15 grader medans inlandet av Sydön kan då ha snö.
 • Mellan september och november är det vår i Nya Zeeland. Här kan man under årstid få uppleva alla sorters väder, från kallt och frostigt till soliga varma dagar.
 • Nya Zeeland har över 2000 soltimmar om året och de soligaste platserna som Bay of Plenty, Hawke’s Bay och Nelson har mer än 2350 soltimmar om året.

Wellington Jan Feb Mar Apr Maj Jun Jul Aug Sep Okt Nov  Dec
Medeltemperatur
20 20 19 17 14 12 11 12 13 15 17 19
Regndagar 7 7 10 10 10 13 13 13 11 11 11 7

Karta över Wellington, Nya Zeeland

Våra hotell Wellington med omnejd

Reseförslag Wellington med omnejd

Reseförslag Wellington med omnejd

Våra rundresor - Wellington med omnejd

Tour Pacific rekommenderar