Håkan med vänner återvänder till Dhigali, Maldiverna - Reseblogg
Håkan med vänner återvänder till Dhigali, Maldiverna

Håkan med vänner återvänder till Dhigali, Maldiverna

"Nu är vi framme på underbara DhigaliMaldiverna. Jag & Lis reser med vännerna Camilla & Mappe samt Charlotte & Staffan. Resan hit i torsdags gick mycket smidigt. Qatar samarbetar med Finnair, som körde den första sträckan från Köpenhamn till Doha. Därefter var det bara till att byta Gate och flyga vidare till Male, här på Maldiverna. Vi landade 09:00 och 09:45 flög vi vidare med ett sjöflyg i fyrtiofem minuter till vår ö.

När vi anlände till Dhigali var en välkomstkommitté samlad. På bryggan stod även en välklädd herre och vi frågade om han var på väg hem? – Nej, jag är general manager på Dhigali. Detta var vårt första möte med den ytterst sympatiske Chris.

Tänk er att lämna Helsingborg i regn och rusk med minusgrader och landa i detta paradis med trettio grader. Man får nypa sig i ärmen.

Det finns olika typer av boenden och vi bor i en strandvilla. Eftersom vi är återkommande gäster fick vi veta att vi blivit uppgraderade de sista tre nätterna, till ett ännu mer lyxigt boende och läge. När vi inte äter på buffé-restaurangen har vi ett koppel av restauranger att välja mellan. Där Battuta blivit favoriten med sitt Indiskinspirerade kök. Här har vi ett Premium All Inklusive paket vilket innebär att det mesta ingår. 

Vinerna är av standardkvalitet. Mest kvalitet får man om man håller sig på det södra halvklotet. Väljer man Frankrike, Italien eller Spanien är standarden på vinerna ganska låg, men vem bryr sig. Här njuter vi mer av en kall pilsner och en god cocktail. Piña Colada skulle jag aldrig få för mig att beställa hemma, men här passar denna kokos/ananas-drink ljuvligt. Vid luncherna har man dukat fram en vin-buffé med något bättre viner. Här har jag funnit en viognier från Georges Vernay i Condrieu, en 2014 Chianti Colli Senesi med en begynnande mognad, 2016 Kadette som är Kanonkop´s andra vin från Stellenbosch samt Craggy Range Pinot Noir från Martinborough på Nya Zeeland. 

Eftersom jag under 31 år arbetat fulltid med vin så vill jag återkomma till vinsortimentet. Under hela vår vistelse har vi startat måltiderna med en Cotes de Provence rosé, som varit alldeles utmärkt. Den har passat till förrätterna som oftast innehållit fisk- och skaldjur. Den nyfångade tonfisken som serveras som sashimi vid varje lunch har varit en stående favorit. Buffé-restaurangen med sitt enorma utbud har blivit vår favorit även om man kommer ett snäpp upp i kvalitet på Battuta. Här var det lite mer fräs med kryddningen.

Utanför vår strandvilla öppnar sig ett underbart rev med ett rikt undervattensliv. Här råder fullständig avkoppling med sol och bad hela dagarna. Det är exakt trettio grader i både luften som i vattnet. 3-4 gånger dagligen ger vi oss ut på en snorklingstur. Det är som att simma i ett akvarium med alla färgglada fiskar. Det är bara ”Trigger fisken” man skall se upp för. Den kan vara väldigt ilsken och anfalla en med sina människolika tänder om man råkar komma in i fiskens revir, varför vi alltid tar en liten omväg på vår tur när vi stöter på denna annars så vackra fisk som kan bli upp till 80 cm.

Igår var vi ute med båt på en Dolphin cruise och vi stötte på två större grupper på upp emot 15 delfiner som hoppade runt båten och ville visa upp sig. Imorgon blir det våra första dyk och eftersom Mappe inte har certifikat går vi ut lugnt ner på ett djup på 12 meter, där vi har en instruktör med oss. Senare i veckan kommer jag och Staffan att göra ett koppel av ”riktiga” dyk ute på andra atoller.

Vi betalade lite extra en dag för en tur med båt där vi kunde snorkla med vattensköldpaddor. En helt fantastisk upplevelse där vi även såg massor av andra fiskar. Snorkling duger länge och väl, men går inte att jämföra med ett riktigt dyk. Får man blodad tand kan man sätta sig i skolbänken och plugga på för att få ett Open Water certifikat. Då får man dyka ner till 20 meter.

Jag och min kamrat Staffan gjorde ett par riktigt fina dyk. Enligt vår dykledare är det mest fisk, vackrast koraller och mest aktivitet på ett djup mellan 8 – 12 meter. Igår såg vi ett par vattensköldpaddor, muränor och nemo och hans vänner. Idag var det dags för ett väldigt spännande dyk med hajar. Laddade kom jag och Staffan till dyk-båten 9:00. Vår utrustning var nerpackad och vi lämnade kajen. Förväntansfulla fick vi en genomgång av vår franske dykledare om hur atollen såg ut där vi skulle dyka och se massor av hajar, då de håller till just där. Men i ett stort öppet hav är det ingen garanti. Vi gick ner till 17 meter och blev ombedda att hålla oss fast i ett korallrev. Plötsligt steg Staffan upp mot ytan i panik och jag kunde se en slinga av blod som följde hans hand. Det var bara att följa efter, utan säkerhetsstopp på fem meter. Det visade sig att min kamrat blivit biten av en muräna. Dykning är på skoj, men nu var det allvar och vi åkte i ilfart tillbaka till Dhigali där läkaren väntade på kajen. Det var ett djupt sår och det blev ett par stygn. Så var det med den dykningen.

Imorgon eftermiddag lämnar vi vår ö och tar ett sjöflyg till Male. Vidare till Doha och sedan mot Köpenhamn där vi landar tidigt på måndagsmorgon. Det har varit en helt makalös upplevelse med underbara vänner. Det är i slutet av regnperioden och det har regnat flera nätter och på dagarna har det kommit lite stänk. Men mestadels strålande solsken med lätta moln på skyn, men alltid 30 grader i både vattnet och i luften.

Vi längtar redan tillbaka till underbara Dhigali!

Bästa hälsningar,
Håkan"
 

Dela

Du kanske också gillar