Eva är färdledare på våra rundresor till Nya Zeeland och berättar mer om sitt jobb - Reseblogg
I huvudet på en färdledare

I huvudet på en färdledare

Vår omtyckta färdledare Eva som leder våra rundresor Nya Zeelands höjdpunkter har en lång erfarenhet, både från utlandet som hemmaplan. Utlandet lockade redan i unga år där resa till Nya Zeeland blev startskottet. Det ledde till en karriär inom turism där Eva provat på mycket; från arbete på resebyrå till marknadsföring inom turistbranschen i Sverige och utomlands. Parallellt har hon alltid jobbat som reseledare – här finns 30 års erfarenhet! Förutom som färdledare på Tour Pacifics rundresor i Nya Zeeland jobbar hon ibland också som lokalguide på hemmaplan i Bohuslän och Dalsland. Hon är även utbildare inom bl a värdskap och turismkunskap och är författare till boken ”Guide & Reseledare”. Vi ställde några frågor till Eva:

EvaNZ800
Eva guidar gärna på sitt favoritresmål Nya Zeeland!

Hur började du din färdledarbana?
Jag började redan under mina ekonomistudier i Luleå, 1987 när en lokal resebyrå hade behov av engelsktalande guide för att guida i Nordkalotten. Det ledde vidare till att guida turer i Europa och sen i hela världen!

Vad är roligast med att vara guide och reseledare?
Det är ett yrke som man har med sig hela livet och som utvecklar mig som person. Nya platser, nya möten med fantastiska människor både på plats och att man ständigt ställs inför nya situationer att lösa. Det går också att kombinera bra med andra verksamheter för min del. Mitt 50:e land att besöka var Färöarna och därefter Kuba.

 

Eva-i-Singapore800
Här på ett stopover i Singapore med en av Tour Pacifics grupper vid den ikoniska Merlionstatyn


Hur är det att leda Tour Pacifics grupper och till våra resmål?
Jag började min utlandsbana 1983/84 (mjölkade kor på en gård – ett jordbruksutbyte) i just Nya Zeeland och har varit där många gånger sedan dess, så fantastiskt roligt att dela med mig av min kunskap om det som jag anser vara världens bästa land! Att jobba för Tour Pacific innebär att jag har en fantastisk reseproduktion i grunden att arbeta med – något jag stolt berättar! Med 32 års erfarenhet har jag sett varianter på det mesta.


Glacier-Walk800
Här leder Eva våra grupper på en vandring vid glaciären Franz Josef på Sydön

Du som rest så mycket; vad är det roligaste med dina jobbresor?
Att ingen dag är den andra lik – att man aldrig riktigt vet hur en resa kommer bli. Situationer och de människorna som är med, bidrar ju till den slutliga upplevelsen. Att dessutom få möjlighet att själv få tillfälle att uppleva magiska stunder på resmålen, som nu senast på Nya Zeeland. Där såg vi stjärtfenan på en kaskelottval (världens största tandval) i havet utanför Kaikoura - i fantastiskt väder dessutom!

 

Delfiner-i-Kaikoura8...

Delfiner och kaskelottvalar kan få se på valskådningsturerna vid Kaikoura med lite tur!

Vilket är ditt personliga favoritresmål och varför?
Ja, det får nog bli Nya Zeeland som mitt nummer ett, tätt följt av Maldiverna. Nya Zeeland är ett så varierande land som bjuder på fantastiska naturupplevelser och unikt djurliv; framförallt av fåglar. Människorna är öppna, lättillgängliga och pratar gärna med en. Jag har varit med om att jag gått in på en damtoalett och kommit ut därifrån med en inbjudan om boende! De är gästvänliga och välkomnande mot att alla typer av alla turister och resenärer, även backpackers. Ända sedan mitt första besök dit ville jag stanna kvar och jobba i landet! Sedan dess har det blivit 13 vändor till Nya Zeeland; både privat och i jobbet. Oftast kombinerar jag vistelsen med Australien eller med Söderhavsöarna.

Med sportdykning, som fritidsintresse så är dessa resmål bara på topp!

Ett resmål du drömmer om att besöka?
Seychellerna har länge stått högt på önskelistan! Ju mer man reser desto mer inser man att det finns kvar. Sydamerika är också en kontinent som lockar, helt obesökt av mig. Men det gäller att hinna med också!

SEZanse-source-d-arg...

Seychellerna står högst på listan över resmål att besöka för Eva

Vill du följa med Eva på någon våra rundresor till Nya Zeeland kommande säsong, läs mer här!

Dela

Du kanske också gillar